رئیس موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور درگفت وگو با غلات نیوز تصریح کرد: در سال زراعی جاری 108 تن بذر پرورش یک گندم، هزارو 39 تن بذر پرورش دو گندم و 5 هزار و 500 تن بذر پرورش 3 گندم تولید کرده ایم که مشمول 39 رقم بذر بوده و از این تعداد 29 رقم گندم نان و 10 رقم گندم دوروم است. روستایی با بیان اینکه ژنتیک و محیط دو عامل تاثیرگذار روی کیفیت گندم های تولیدی هستند، گفت: با ارقامی که توسط موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور معرفی شده برای تولید آرد نان های مسطح به لحاظ کیفیت مشکلی نخواهیم داشت اما برای تولید نان های حجیم همه ارقام های تولیدی ما کافی نیستند، البته ارقام جدیدی که تولید شده خصوصا در نواحی گرمسیری می توانند برای نان های حجیم نیز مورد استفاده قرار گیرند. رئیس موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور در ادامه با اشاره به عواملی که روی کیفیت نان نقش دارند، اظهار کرد: در کنار اهمیت مدیریت مزرعه، تغذیه مطلوب و ژنتیک بذر گندم، فرایند استحصال آرد، عمل آوری خمیر و تهیه نان نقشی 50 درصدی را در کیفیت نان تولیدی دارد. در صورتیکه متاسفانه در مقوله کیفیت نان فقط به کیفیت گندم توجه می شود و شرایط تولید آرد و خمیر که تاثیر بسیار مهم تری در کیفیت نان دارد، درنظر گرفته نمی شود. دکتر روستایی با بیان اینکه شرایط تولید گندم دیم در کشور غیرقابل پیش بینی است، خاطرنشان کرد: درواقع در تولید گندم دیم، نه شروع بد می تواند یک پایان بد را رقم بزند و نه یک شروع خوب می تواند تضمینی برای پایان خوب باشد، بارندگی هایی که در سه ماه اسفند امسال و فروردین و اردیبهشت ماه سال آینده داریم تعیین کننده وضعیت تولید گندم دیم در کشور خواهند بود. وی با تاکید بر اینکه برای پایداری تولیدگندم دیم در کشور تغذیه یک نکته کلیدی و تاثیرگذار خواهد بود، گفت: به عبارتی دیگر برای افزایش و همچنین پایداری گندم دیم در کشور باید 80 درصد کود اوره را در زمان کاشت به صورت جایگذاری مصرف کنیم، اگر این اتفاق در کشور بیافتد و برنامه ریزی های لازم انجام شود قطعا شاهد افزایش و پایداری تولید در سالهای بعد خواهیم بود. رئیس موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور در بخش دیگری از اظهاراتش در پاسخ به این پرسش که آیا می توانیم در تولید گندم خودکفا شویم یا خیر؟بیان کرد: بیشترین نیاز کشور در بخش گندم از محل تولید آبی تامین می شود و باتوجه به اینکه ایران کشوری خشک محسوب می شود و چندین سال پیاپی خشک سالی را تجربه کرده ایم، تولید گندم آبی بسیار تحت تاثیر قرار خواهد گرفت. اما تحقق خودکفایی در کشور مولفه های متفاوتی دارد که آب یکی از آنهاست. روستایی با بیان اینکه برای رسیدن به خودکفایی گندم باید همه شرایط و مولفه های تولید را در کشور بهینه کنیم، ادامه داد: سیاست گذاری و پشتیبانی از شرایط تولید از مهم ترین مولفه های تاثیر گذار در تحقق خودکفایی است. همچنین اینکه براساس نیاز در زمان مناسب و به مقدار مناسب انواع مختلف بذر را در اختیار داشته باشیم یکی دیگر از مولفه ها در ضریب خوداتکایی گندم خواهد بود و می توانیم نیاز کشور را در سطح بالا تولید کنیم،مهم ترین مسئله ضریب سنجش و آنالیز تغییرات تولید در سالهای مختلف بر اساس تغییرات اقلیمی است، البته تاثیر تغییرات مدیریتی و تصمیم گیری ها کمتر از تغییرات اقلیمی نیست و باتوجه به اهمیت این امر با مدیریت این موضوع از تاثیر تغییرات اقلیمی کاسته خواهد شد.
WWW.ARD.IR