مرتضی سنادیزاده، مدیر‌عامل کارخانه ‌آرد‌سازی جوانه شوشتر با بیان این‌که سال ۱۴۰۲ سالی پر از دستورالعمل‌های گوناگون اجرای اجباری سامانه نانینو برای صنعت آرد و نان کشور بود گفت: سال ١۴٠٢ برای صنعت آرد و نان کشور سالی با فراوانی تصمیم و دستورالعمل‌های صادره بود، از طرفی سامانه نانینو از عملکرد آزمایشی خود با وجود تمامی موانع و اشکالات به اجرای جامع و اجباری رسید که در این میان گلایه و شکایت نانوایان را بدنبال داشته و از طرف دیگر امار و ارقام حاصل از آن مشخص نبوده و هر گروهی در این باب نظری را ارائه می‌دهند و هنوز شفاف‌سازی درستی در این خصوص انجام نشده است. او افزود: دست‌اندر‌کاران نان و نانوایان اعلام می‌دارند که این سامانه به‌درستی عمل ننموده و متولیان و طراحان آن بر عملکرد و پاسخ درست این سامانه اصرار دارند‌، علیرغم هر آنچه در مورد سامانه نانینو اعلام می‌گردد در بازدید‌های میدانی تاکنون فقط تنش و اختلال دیده شده است‌. مدیر عامل کارخانه آرد جوانه شوشتر در ادامه‌ به تصویب سند امنیت غذایی در سال جاری اشاره کرد و ادامه داد: دومین تدوین قانون ‌در صنعت نان که در کمیسیون اصل نود مجلس شورای اسلامی و همچنین وزارت بهداشت‌، درمان و آموزش پزشکی و همچنین وزارت جهاد کشاورزی به‌صورت مشترک تدوین و احرایی شده است سند امنیت غذایی بوده که در این میان کاهش درصد سبوس‌گیری در نان‌های سنتی و یارانه‌ای مطرح گشته و هم چنین ترویج نان حاصل از آرد کامل نیز ابلاغ شده است‌. این مدرس آسیابانی‌ با بیان این‌که سند امنیت غذایی و ترویج نان کامل زمانی تصویب شده است که هنوز زیر‌ساخت‌های آن به‌طور کامل ایجاد نشده است تصریح کرد: در مورد افزودن سبوس به آرد مصرفی و همچنین تولید آرد کامل نیز مشکلاتی از قبیل عدم توجه و توسعه زیر ساخت برای آرد کامل وجود دارد که عدم توجه به ضرورت‌های تولید و مصرف آرد کامل، مانند ماندگاری پایین و همچنین نیاز به تخمیر بالا‌، عدم عملکرد آرد کامل در تجهیزات خودکار پخت نان سنتی در نانوایی‌ها‌، و بسیاری از ضروریات تولید نان از آرد کامل را شامل می‌شود. مصرف نان کامل نیازی به یک فرهنگ سازی جامع دارد سنادیزاده اظهار کرد‌: مهمترین اصل برای تولید نان‌هایی با میزان سبوس بیشتر و همچنین مصرف نان پخته شده با آرد کامل نیاز به بستر‌های از پیش تعیین شده و فرهنگ‌سازی‌های لازم دارد که لازمه آن ورود رسانه‌های جمعی خصوصا صدا و سیما به این حوزه بوده تا پذیرش این نان توسط مصرف‌کنندگان صورت پذیرد‌‌. او در ادامه گفت: همچنین عدم تعیین قیمت و مشخص شدن سامانه تخصیص گندم و تعیین بهای نان حاصل از آن نیز از موانع توسعه و گسترش تولید است‌، در حال حاضر تولید آرد کامل در استان‌ها به‌جای تعیین و تشکیل کارگروه‌های تخصصی برای تقویت زیر ساخت آن‌، به نوعی رقابت میان مدیران اجرایی استان‌ها برای ورود سریعتر به این حوزه تبدیل شده است‌، این در حالیست که اکثر کارخانجات تولید آرد در کشور قادر به تولید این آرد هستند اما نحوه تخصیص گندم و سهمیه‌ها و همچنین عدم تعیین قیمت این آرد و تعیین نانوایانی که قادر به فرآوری و پخت صحیح این نان باشند به فراموشی سپرده شده است‌. مدیر عامل کارخانه آرد جوانه شوشتر اضافه کرد‌: سومین قانون و دستورالعمل تدوین شده در سال ١۴٠٢ تغییرات سریع در استاندارد ملی ١٠٣ در راستای کاهش میزان سبوس گیری انواع آرد بود که این استاندارد به سرعت مورد بازبینی، تغییر و ابلاغ قرار گرفت در حالی که با تغییرات اعمال شده عملاً اشکالات وسیعی در فرآیند تولید آرد و کیفیت نهایی آن و تأثیر آن بر فرآوری خمیر و پخت نان ایجاد شد و به‌نظر می‌رسد که بازبینی این استاندارد فقط به قصد تغییر میزان سبوس‌گیری و فارغ از توجه به کیفیت آرد تولیدی صورت گرفته است‌. سنادی‌زاده از دیگر مشکلات صنعت آرد در سال ١۴٠٢ محدودیت گندم سامانه صنف و صنعت و سایر مصارف ‌عنوان کرد و افزود: این امر نیز واحد‌های تولید آرد و بخش بزرگی از صنایع پایین‌دستی را دچار مشکلات‌ عدیده‌ای کرد‌، در مجموع می‌توان اینگونه نتیجه گرفت که سال ١۴٠٢ سال انواع تصمیم‌گیری‌های بدون کارشناسی و در جهت‌ کاهش توانایی تولید در این صنعت بوده و این امید می‌رود که ‌در سال ١۴٠٣ شاهد تصمیماتی بر پایه تخصص و کارشناسی خبرگان این صنعت باشیم و تمام سیاستگزاری‌ها را فقط در جهت منافع دولت سوق ندهیم زیرا نگاه مثبت به تولید و حمایت و تقویت آن‌، از وظایف اصلی تمام دستگاه‌های دولتی است و امید می‌رود که این دستگاه‌ها در انجام وظایف خود کوشا‌تر و فعال‌تر از گذشته باشند.
WWW.ARD.IR